Krioekstrakt z arktycznych dzikich jagód

Otrzymywany jest z owoców zbieranych w Laponii: maliny arktycznej (Rubus Arcticus), maliny moroszki (Rubus Chamaemorus) oraz borówki brusznicy (Vaccinium Vitis-Idaea). Wymienione owoce bogate są w polifenole, szczególnie antocyjny, taniny i kwasy organiczne. Aby uniknąć obniżenia wartości związków owoce są mrożone. Ekstrakt otrzymywany jest metodą krioekstrakcji, która pozwala zachować całość związków obecnych w arktycznych jagodach.
Działanie:
Kwasy organiczne obecne w arktycznych jagodach dają efekt regenerujący poprzez swoje działanie złuszczające. Dzięki obecności polifenoli, tanin, a szczególnie antocyjanów ekstrakt prezentuje interesujące właściwości wzmacniające naczynia krwionośne. Antocyjany są także wyłapywaczami wolnych rodników.
Zastosowanie kosmetyczne:
- pielęgnacja przeciwstarzeniowa
- pielęgnacja detoksykująca
- kosmetyki dla skóry naczynkowej
- preparaty przeciwko syndromowi ciężkich nóg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Greentech opracowała i opatentowała proces krioekstrakcji pozwalający ekstrahować substancje czynne ze świeżych roślin. Krioekstrakty zachowują cenne aktywne molekuły, które często są uszkadzane podczas klasycznego suszenia i procesów ekstrakcji.
Ekstrakt z arktycznej algi

Laminaria groenlandica jest brązową algą należąca do rodziny Laminariaceae. Jest szczególnie bogata w skondensowane polisacharydy, które mają wysoką zdolność zatrzymywania wody. Występuje tu głównie kwas alginowy, nadający ekstraktowi z arktycznej algi właściwości nawilżające. Alga arktyczna jest także interesująca ze względu na koncentrację składników mineralnych i witamin. Komponenty te gwarantują właściwości rewitalizujące, detoksykujące i wyszczuplające. Zawiera poza tym specyficzne cukry, które zapewniają jej wysoką odporność, szczególnie na niskie temperatury.
Działanie:
Ekstrakt z arktycznej algi pomaga:
- chronić naskórek przed odwodnieniem
- detoksykować skórę
- przywrócić blask cery
Zastosowanie kosmetyczne:
- pielęgnacja przeciwstarzeniowa
- kosmetyki o działaniu ochronnym
- kosmetyki dla skóry zmęczonej, pozbawionej witalności
- preparaty do włosów osłabionych
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W celu odkrywania pokrywy lodowej Grenlandii oraz gromadzenia wiedzy i zrozumienia fizjologii występujących tam alg firma Greentech odbyła w 2007 roku ekspedycję naukową do Grenlandii.
Ekstrakty w kolorach tworzących trendy


Każdy kolor oddziałuje w różny sposób na nas, naszą psychikę, nasze ciało, ponieważ każdy kolor posiada charakterystyczną dla siebie długość fali i energię, które wywierają na nas wpływ. W ten sposób na przykład niebieskie światło działa ochładzająco i uspokajająco, z kolei czerwone światło ociepla i pobudza. Projektanci korzystają z tej wiedzy przy kreowaniu opakowań produktów kosmetycznych, żeby jeszcze bardziej podkreślić przesłanie reklamy oraz wzmocnić rozpoznawalność produktu. Dlatego krem na noc posiada opakowanie w niebieskich, fioletowych odcieniach, a krem energetyzujący występuje w świeżych barwach. W ten sposób kreowanie opakowania poprzez kolor staje się nie bez znaczenia jednym z elementów wartości rozpoznawczej produktu.
Co by było więc, gdyby wykorzystywać w produktach kosmetycznych ekstrakty z kolorystycznie pasujących kwiatów i owoców? Czy wpłynęłoby to na atrakcyjność tych produktów?
Zacznijmy od koloru czerwonego...
Czerwony jest kolorem ognia, miłości i namiętności, ale również złości. Czerwień wzbudza zainteresowanie, oznacza witalność i energię. Kolor ten potrafi pobudzać, ocieplać i rozgrzewać. Czerwień pobudza apetyt i może działać jak afrodyzjak.
Nasze propozycje ekstraktów w kolorze czerwonym:
| Arnota właściwa, drzewo szminkowe | Bixa Orellana | Bogata w witaminę E, odpowiada za witalny wygląd |
| Hibiskus | Hibiscus Sabdariffa | Bogaty w ketokwasy z właściwościami keratolitycznymi i pozytywnym działaniem na odnowę komórek |
| Mimoza brazylijska | Mimosa tenuiflora | Ekstrakt z tej rośliny jest bogaty w taniny i flawonoidy |
| Rooibos | Aspalathus linearis | Flawonoidy wzmacniają mikrocyrkulację, chronią naskórek |
| Czerwona ratania | Kameria triandra | Właściwości ściągające, regenerujące |
| Mak polny | Papaver rhoeas | Działanie oczyszczające, wygładzające, łagodzące |
| Cytryniec | Schizandra sinensis | Odżywczy, odświeżający, odprężający |
| Acerola | Malpighia punicifolia | Bogata w witaminę C, przeciwutleniacz, pobudza mikrocyrkulację |
| Jujuba | Ziziphus jujuba | Zatrzymuje procesy starzenia się skóry, wypełniacz zmarszczek |
| Chili | Capsicum annuum | Pielęgnuje i wzmacnia |
| Goji | Lycium barbarum | Szczęśliwy owoc, wzmacnia siły witalne, chroni komórki |
| Granat | Punica granatum | Symbol miłości i płodności, przeciwutleniacz |
| Dzika róża | Rosa canina | Bogata w likopen, chroni przed słońcem |
| Malina | Rubus idaeus | Wysoka zawartość flawonoidów i witaminy C |
| Pitaja (smoczy owoc) | Hylocereus undatus | Rewitalizuje i oczyszcza skórę, chroni ją przed wolnymi rodnikami |
| Pomidor | Solanum lycopersicum | Jest bogatym źródłem likopenu, wygładza zmarszczki |
| Truskawka | Fragaria vesca | Działanie nawilżające, stymulujące oraz przeciwstarzeniowe |
| Wiśnia | Prunus cerasus | Zwęża pory, posiada właściwości przeciwstarzeniowe |